Parametrul evidențiază densitatea problemelor karmice de rezolvat la nivelul corpurilor fizic, emoțional, mental și spiritual. 0% înseamnă învățarea lecțiilor, 100% înseamnă că totul este de învățat… Pentru ca ascensiunea sinelui să fie nedureroasă, valorile trebuie să fie sub 20%. O valoare de peste 80% poate însemna că mai sunt multe lecții neînvățate.
ictoria asupra naturii noastre animale, asupra „păcatului“ înseamnă rezolvarea problemelor karmice, înseamnă stăpânirea pulsiunilor negative.

Karma pe corpul fizic, pe aspectele fizice/materiale ale vieții
Dacă aici avem cea mai mare valoare, înseamnă că, urmare a unor lecții neînvățate de prin trecuturi, am venit cu multe lecții pe corpul fizic. Asta înseamnă că pot apărea contexte în care munca fizică este la probe impuse (muncă forțată, declasare socială), că pot să apară mici accidente, că vorbim de suișuri și coborâșuri la nivel financiar, că este posibil să stăm prea mult pe drumuri, iar dacă reușim să construim ceva nu ne bucurăm de ceea ce am construit.
În viață, toate momentele dificile, lecțiile majore, sunt precedate de un anunț, de un fel de extemporal – dacă răspundem bine la prima formă de apariție universul înțelege că am învățat lecția și nu mai vine cu forma dificilă peste noi. Lecțiile pot fi legate de bani, de muncă fizică, de drumuri. Extemporalele de care spuneam ar putea fi bani împrumutați aiurea (fără să ne intereseze ce face cu ei persoana pe care am împrumutat-o), sau refuzul de a împrumuta (atunci când intenția celui împrumutat este bună), refuzul de a însoți pe cineva la drum sau un drum făcut inutil, doar pentru a risipi resursele, lenea de a ajuta pe cineva la o activitate fizică. Dacă nu sunt urmărite cu mare atenție aceste momente și nu avem reacția potrivită, veniturile devin instabile, truda va fi mai mare, pot apărea toate accidentele amintite mai sus…
Cel cu multe lecții pe corpul fizic nu trebuie să refuze efortul fizic, munca fizică, nu trebuie să lenevească. Sport, grădinărit, plimbări, călătorii, eventual dăruind celorlalți ceva făcut cu mâinile lui, nu plătit de el… Nu trebuie să facă nici greșeli față de bani. Este bine să faceți o schimbare, pentru că de aici pot apărea destule blocaje, unele chiar pe comunicare.
Asta nu înseamnă că omul nu are darul de a atrage banii mult peste ceea ce un om obișnuit poate considera normal, doar că rulează pe fundal „forme-gând“ induse de persoanele din jur, de societate, care îi alterează sistemul de valori și fie accentuează pericolul, fie supradimensionează necesarul. Ele pot fi „curățate“ fie prin autoanaliză, fie cu ajutorul unui specialist.

Karma pe corpul emoțional, pe aspectele emoționale/relaționale ale vieții
Dacă aici este valoarea cea mai mare, persoana a venit cu multe lecții karmice pe corpul emoțional, ceea ce poate duce la stări de râsu-plânsu, dar și la o permanentă solicitare emoțională, la multe evenimente care presupun astfel de stări, unele plăcute, altele neplăcute, toate cu rostul de a învăța stăpânirea emoțiilor, manifestarea lor corectă. În plus, trebuie avut grijă la empatie, la plâng când celălalt plânge, și trebuie trecut la compasiune, când cineva plânge nu plâng și eu, ci realizez suferința lui și iau măsuri să scape de ea.
Și aceste momente sunt precedate de o lecție, iar la început de drum nu alegem întotdeauna corect. Refuzăm sentimentele altora, suntem prea reci și-i rănim pe alții, schimbăm firul vieții altor persoane. Este bine să conștientizăm, să cerem iertare acolo unde este cazul, ca să putem merge mai departe.
Nu este vorba doar de relații, putem să refuzăm iubirea unei rude, a unui prieten, și este la fel de rău, mai ales dacă schimbăm firul vieții acelei persoane. Oare câți dintre noi nu am îndepărtat, nu am refuzat iubirea unei bunici care părea desprinsă din altă lume și nu ne oferea nimic interesant, doar ne copleșea cu sentimentele ei?…

Karma pe corpul mental, pe aspectele mentale/raționale ale vieții
Lecțiile karmice la nivelul corpului mental sunt, culmea!, cel mai greu de acceptat și de înțeles. Da, trebuie să-i învățăm pe ceilalți, nu trebuie să ținem cunoașterea pentru noi și, oricât de hahalere ar părea ceilalți, trebuie să ne sacrificăm timpul și nervii ca să-i învățăm și pe ei.
Posibil să ne țină pe loc și faptul că nu dăm mai departe cunoașterea primită. Învățăm, explorăm, cercetăm multe lucruri, dar le ținem pentru noi. Eventual îi facem pe ceilalți dependenți de ceea ce știm, sau doar ne este rușine să spunem mai departe.
La început, încercările sunt mai simple, ce avem să-i învățăm pe ceilalți nu este deosebit de important, iar cei care ne caută par cel mult leneși. Pe urmă ceea ce am putea preda altora devine tot mai important, iar cei care vin către noi par nu numai leneși, ci și proști, răuvoitori, devin participanți ostili pe la cursurile noastre.

Karma pe corpul spiritual, pe aspectele spirituale ale vieții
Mai rar întâlnită este situația în care lecțiile consistente au aspect spiritual. Pot fi plăți, dar pot fi și examene finale. Indiferent de părerea noastră, mai ales atunci când nu suntem întrebați, nu avem de ce să contestăm credința cuiva, nu avem de ce să încercăm să schimbăm credința cuiva.
Mai apar și momente în care nu mai avem încredere nici măcar în credința noastră…

Mai multe pe tema asta în carte:

https://www.meditative.arts.ro/wordpress/wp-content/uploads/2024/01/multidimensionala_C1.jpghttps://www.meditative.arts.ro/wordpress/wp-content/uploads/2024/01/multidimensionala_C1-150x150.jpgVlad PopescuPrezentare cartecarte,evolutie_spiritualaParametrul evidențiază densitatea problemelor karmice de rezolvat la nivelul corpurilor fizic, emoțional, mental și spiritual. 0% înseamnă învățarea lecțiilor, 100% înseamnă că totul este de învățat… Pentru ca ascensiunea sinelui să fie nedureroasă, valorile trebuie să fie sub 20%. O valoare de peste 80% poate însemna că mai sunt...Artele meditației, cărțile meditației