Nu orice învățătură orientală poate fi transpusă telle quelle în cultura occidentală deoarece, înainte de orice alte diferențe, percepem cu totul diferit individualismul și colectivismul, raportul între interesul personal și interesul general.
Pentru oriental, respectul față de ceilalți, obținerea aproape cu orice preț a respectului celorlalți, integrarea în societate, sacrificiul pentru binele comun, cinstea și loialitatea, apartenența la grup, tradiția, toate sunt valori incontestabile și de prim rang.
Pentru occidental, respectul față de sine, obținerea supremației asupra celorlalți, poziția în societate, evitarea cu orice preț a sacrificiului personal, egoismul, încălcarea tradiției, toate sunt valori incontestabile și de prim rang.
Iar în acest Ikigai cel puțin 50% din valorile promovate, din ideile și conceptele lansate, sunt în perfectă contradicție cu valorile noastre.
Ei spun: „Ce știi să faci mai bine?” Și așteaptă un răspuns sincer, pe care te poți baza. Noi spunem: „Știu să fac orice!” Și cu toții știm că, de fapt, nu este adevărat.
Ei spun: „Ce-ți place să faci pentru ceilalți?” Noi spunem: „Asta îmi place să fac pentru mine!”
Ei spun: „Ce au nevoie ceilalți de la tine? Ce le poți oferi?” Noi spunem: „Ce-mi oferă mie ceilalți?”
Ei spun: „Din ce meriți să-ți câștigi banii?” Noi spunem: „Banii mi se cuvin indiferent de ce merit eu de fapt!”
Așa că simpla traducere și explicare a principiilor Ikigai în context nipon și oriental în general nu este, la prima vedere, de nici un folos occidentalilor, ci, mai degrabă, pare să le provoace un handicap față de ceilalți competitori, în caz că le respectă.
Dar acolo, în principiile acelea, stă secretul unei vieți lungi și fericite, așa cum o dovedesc statisticile. Ce facem? Cum le putem aplica și noi în viața noastră? Nu este banal, dar soluții există!
Una ar fi nu să adoptăm stilul lor de viață (chiar dacă ar fi benefic în sensul discuției noastre trebuie să acceptăm că este imposibil!), ci să traducem acele valori pe înțelesul nostru și mai aproape de stilul nostru de viață. Cuvântul cheie, care funcționează și la ei, și la noi, este „pragmatic”. Nu ne vor interesa niciodată valorile lor amintite mai sus, dar ne interesează să fim pragmatici pentru a ne atinge obiectivele!

Vlad T. Popescu

Mai multe despre Ikigai, Motivul și motivația

Vlad PopescuBlogNu orice învățătură orientală poate fi transpusă telle quelle în cultura occidentală deoarece, înainte de orice alte diferențe, percepem cu totul diferit individualismul și colectivismul, raportul între interesul personal și interesul general. Pentru oriental, respectul față de ceilalți, obținerea aproape cu orice preț a respectului celorlalți, integrarea în societate, sacrificiul...Artele meditației, cărțile meditației